دکتر سالارآملی در نهمین نشست هم اندیشی معاونان و مدیران دانشگاه ها، مراکز پژوهشی و پارک های علمی فناوری:
تعاملات بین المللی راهکاری موثر برای تحقق اقتصاد دانش بنیان

نهمین نشست سراسری هم اندیشی معاونان و مدیران امور بین الملل دانشگاهها، مراکز آموزش عالی و بژوهشی و پارکهای عالم و فناوری در تاریخ ۲۸ بهمن ماه ۱۳۹۷ با حضور جناب آقای دکتر غلامی، مقام عالی وزارت و جمعی از مقامات ارشد کشوری، رؤسا و نمایندگان دانشگاهها و پژوهشگاههای کشور برگزار شد.
در این گردهمایی علاوه بر معاونان و مدیران امور بین الملل دانشگاهها، پژوهشگاهها و پارک های علم و فناوری کشور، سفرای کشورهای اتریش، ترکیه قائم مقام سفیر هند، نمایندگان سفارتخانههای روسیه و استرالیا حضور داشتند.
هدف از برگزاری این نشست که با تشکیل ۳ میزگرد تخصصی 'روند همکاریهای علمی بین المللی، چالشها و فرصتها'، 'فرصتهای بین المللی همکاریهای علمی' و 'امنیت تعاملات علمی بین المللی، بررسی چالشها و ارائه راه کارها' آغاز به کار کرد؛ هم اندیشی،. هم فکری و بررسی راه کارهای رویارویی با چالشهای موجود و تمرکز بر نقاط قوت همکاریهای بین المللی بوده است.
در نهمین نشست سراسری هم اندیشی معاونان و مدیران امور بین الملل دانشگاهها، مراکز آموزش عالی و پژوهشی و پارکهای علم و فناوری، جناب آقای دکتر غلامی، مقام عالی وزارت، ضمن تشکر از حضور سفرای محترم کشورهای اتریش، ترکیه، هند و نمایندگان سفارتخانههای استرالیا و روسیه، وزارت علوم، تحقیقات و فناوری و دانشگاه علم و صنعت ایران برای سازمان دهی، برگزاری و میزبانی این نشست، با بیان اینکه تغییر شرایط، مسیرها و اهداف وزارت عتف با هدف تطبیق با شرایط بین المللی تغییر جهت مییابد.
ایشان با تاکید بر اینکه اجرای پروژههای تحقیقاتی مشترک از مهمترین گامهای توسعه علمی و تعاملات بین دانشگاهی است، بر کاهش فاصلهها و شکاف ایجاد شده در رشد و توسعه بین الملل در سطوح دانشگاهها و مؤسسات آموزش عالی کشور در سایر زمینهها به ویژه جذب و پذیرش دانشجویان خارجی در ایران تاکید کردند.
ایشان با تاکید بر ایجاد شعب دانشگاههای ایرانی در خارج از کشور و بر عکس؛ اجرای فعالیتهای مشترک علمی، پژوهشی توسط دانشگاهها و مؤسسات آموزش عالی قابل تقدیر دانسته؛ و استمرار این فعالیتها را مستلزم تداوم در تلاش و قدرت بیشتر برای اجرای آنها دانستند. مقام عالی وزارت، اجرای برنامههای مشترک دانشگاهها در زمینه دکترای مشترک، دکترای ترددی با استاد راهنمای مشترک و سایر همکاریهای پژوهشی را از محورهای مهم توسعه روابط بین الملل دانسته و بر انتقال دانش علمی و فناوری و توسعه دیپلماسی علمی به صورت پایدار و اثر گذار تاکید کردند.
در این گردهمایی، جناب آقای دکتر سالار آملی، قائم مقام وزیر در امور بین الملل و رئیس مرکز همکاریهای علمی بین المللی به عنوان رئیس میزگرد فرصتهای بین المللی همکاریهای علمی همایش، ضمن ابراز خوشوقتی از برگزاری خوب این گردهمایی و تلاش مقامات، مدیران و دست اندرکاران در دانشگاه علم و صنعت ایران، مرکز همکاریهای علمی بین المللی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری و حضور رؤسای و مدیران دانشگاهها و پژوهشگاهها و پارکهای علم و فناوری در آن؛ با اشاره بر اینکه جهان آینده به یک قطب اقتصادی تبدیل خواهد شد که مرکزیت آن بر اساس دانش، فناوری و نوآوری است تاکید کردند لازم است به سمت اقتصاد دانش بنیان حرکت کرد. آقای دکتر سالار آملی، حرکت به سمت اقتصاد دانش بنیان را از طریق سه هدف (سیاست) زیر، قابل تحقق دانستند:
- انتقال علم و تکنولوژی به جامعه؛ دانشگاهها و نهادهای آموزشی به منزله نهادهای کارآفرین لازم است در زمینه اشاعه، نشر دانش و انتقال آن به جامعه و نسلهای جوان بیش از پیش تلاش کنند.
- آموزشهای فنی و حرفهای؛ در دنیای کنونی که تحقیقات به عاملی اقتصادی تبدیل شده؛ دانشگاهها و نهادهای علمی تحقیقاتی لازم است بطور آشکار در خدمت اقتصاد و تجارت قرار گیرند. دانشگاهها و مراکز تحقیقاتی باید از هدف بودن، خارج و به وسیلهای برای توسعه اقتصادی تبدیل شوند. از اینرو؛ آموزشهای فنی؛ مهارت آموزی و حرفهای بایستی در جهت تربیت متخصصان کارآمد جهت به حرکت درآوردن چرخهای صنعت کشور؛ مورد توجه بیش از پیش قرار گیرند.
- بینالمللی سازی آموزش عالی؛ یکی دیگر از سیاست کلان وزارت علوم، تحقیقات و فناوری است. برخی اقدامات برای بینالمللی سازی انجام پروژههای مشترک، تبادل دانشجویان دکترا، فراهم کردن امکان بهرهمندی از اعضای هیأت علمی و پژوهشگران خارجی خارجی در کنار استادان و پژوهشگران ایرانی، اجرای طرحهای تحقیقاتی مشترک و ایجاد دورههای منجر به مدرک دو گانه دکتری ترددی؛ پروژههای تحقیقاتی با سرمایه گذاری مشترک و برگزاری کارگاهها و سمینارها و کنفرانسهای مشترک با دانمشگاه هیا خارج از کشور است.
قائم مقام وزیر در امور بین الملل به اجرای ۴۶۶ پروژه مشترک تحقیقاتی با کشورهای استراتژیک از سوی دانشگاهها از ۲۱۰۰ نیروی متخصص ایرانی مقیم خارج از کشور و همکاری آنها با دانشگاهها و پژوهشگاههای کشورمان اشاره کردند. ایشان، همچنین، در خصوص پروژههای بینالمللی مشترک ایران با سایر کشورها ادامه دادند ۱۷ پروژه در زمینههای آموزشی؛ و علمی تحقیقاتی با پژوهشگران و دانشگاههای اتریش در دست اجراست.
قائم مقام وزیر علوم یادآور شدند در سه زمینه کلی برای توسعه همکاریهای خود با آلمان در حال برنامهریزی هستیم: اعزام دانشجو برای فرصتهای ۶ تا ۹ ماهه برای دانشجویان دکتری و اساتید، دورههای مشترک تحصیلی در سطوح تحصیلی کارشناسی ارشد و اجرای پروژههای مشترک تحقیقاتی بین دو کشور که فراخوان آن از سوی دو کشور انجام شده و انتشار یافته است.
برای دریافت فایلهای ارائه شده توسط سخنرانان میزگردهای تخصصی فایل ضمیمه را ببینید.