برگزاری نشست مدیران و معاونان بین الملل دانشگاه های برتر کشور در دانشگاه شیراز

سرپرست دانشگاه شیراز، در این نشست گفت: بعد از برجام، ارتباطات گسترده ی بین المللی ایجاد شده و با سونامی بین المللی شدن مواجه هستیم.
دکتر ابراهیم گشتاسبی راد افزود: لازمه ی رشد دانشگاه ها این است که بتوانند ارتباطات علمی بیشتری با جهان داشته باشند.
وی خاطرنشان کرد: بر این اساس باید مطابق تجربیات گذشته، صرفاً به دنبال کمّی گرایی نباشیم و از فضای باز شده به نفع دانشگاه های داخل کشور بهره ببریم.
سرپرست دانشگاه شیراز اظهار داشت: باید به کیفی گرایی تمایل پیدا کنیم و از امکانات دانشگاه های جهان استفاده ی بهینه نماییم.
دکتر گشتاسبی، وظیفه ی واحدهای بین الملل را جدیت در کار برای دستیابی به رشد و شکوفایی دانشگاه ها عنوان و خاطر نشان کرد: باید با هوشیاری و صبر و حوصله در مسائل بین المللی و با کمال خونسردی به دنبال بازی بُرد بُرد باشیم.مدیر روابط بین الملل دانشگاه شیراز هم در جمع مدیران و معاونان بین الملل دانشگاه های برتر کشور با اشاره به افزایش ارتباطات و تفاهم نامه های بین المللی اظهار امیدواری کرد: دانشگاه ها بتوانند با هم فکری و به صورت مشترک، به راهکارهایی برای عملیاتی و کاربردی ترکردن تفاهمنامه ها دست پیدا کنند.
خانم دکتر سیده زهره عظیمی فر در ادامه به معرفی دانشگاه بزرگ شیراز در زمینه ای مختلف پرداخت.
وی گفت: بنیان و اساس دانشگاه شیراز، بین المللی بوده و در دوره ی مدیریتی جدید این دانشگاه نیز اقدامات موثری برای توسعه و گسترش ارتباطات علمی بین المللی صورت گرفته است.
خانم دکتر عظیمی فر بیان داشت: موضوعاتی همچون شیوه های جذب دانشجویان بین المللی، چالش های ارتباطات بین المللی دانشگاه ها، استفاده از بورس ها و امکانات بین المللی، بررسی ساز و کارهای همکاری های تحقیقاتی و پروژه های مشترک و راهکار ایجاد معاونت بین الملل و اختصاص ردیف بودجه، از جمله مسائلی است که در نشست های این چنینی باید مورد بررسی و گفتگو قرار گیرد.
رئیس گروه همکاری های دو جانبه ی مرکز همکاری های علمی بین المللی وزارت علوم، تحقیقات و فنّاوری نیز در دومین نشست مدیران و معاونان بین الملل دانشگاه های سطح یک کشور در دانشگاه شیراز گفت: حضور در نظام بین المللی نه یک فرصت بلکه ضرورت است؛ چراکه حضور در نظام بین المللی آموزش عالی، امکان گفت و گو با جهان را فراهم می کند و کیفیت و رقابت بین دانشگاه های ما را افزایش میدهد.
آقای مهندس حسن کلاته افزود: نظام جهانی یک نظام هنجارساز است و اگر ما در این نظام حضور فعال نداشته باشیم، مجبوریم هنجارهای بین المللی را بپذیریم.
وی، شناسایی و برنامه ریزی برای کشورهای هدف یا راهبردی (اتریش، آلمان، چین و...) و کشورهای حوزه ی نفوذ (کشورهای مسلمان همسایه) و جلوگیری از پراکنده گزینی کشورها؛ اقتصاد مبتنی بر دانش و صدور خدمات فنی و مهندسی و تحقیقات مشترک و ایجاد و گسترش کرسی های زبان و ادب فارسی را از جمله محورهایی برشمرد که در سطح کلان در مرکز همکاری های علمی بین المللی مد نظر قرار می گیرند.
مهندس کلاته در ادامه به مقایسه ی فعالیتهای علمی بین المللی وزارت علوم، تحقیقات و فنّاوری طی سال های ۱۳۹۲ تا ۱۳۹۵پ رداخت.
وی بیان داشت: در سال ۹۲ در دانشگاه های ۲۶ کشور دنیا کرسی زبان فارسی وجود داشت و هم اکنون این رقم به ۵۲ کرسی افزایش یافته است.
رئیس گروه همکاری های دو جانبه ی مرکز همکاری های علمی بین المللی وزارت علوم، تحقیقات و فنّاوری افزود: ۲۳۵ پروژه تحقیقاتی مشترک، هم اکنون، با اعضای هیات علمی دانشگاه های بزرگ دنیا جاری است و این درحالی است که این آمار در سال ۹۲، تعداد ۱۷ پروژه بوده است.
معاون بین الملل دانشگاه تهران نیز با تشکر از هیأت رئیسه و امور بین الملل دانشگاه شیراز گفت: امید است که این نشست نتایج مثبتی در جهت بین المللی سازی داشته باشد و از برکت گرد هم آمدن ۱۳ دانشگاه و هم فکری و تبادل نظر با یکدیگر، بتوانیم قدرت خود را در جهان به نمایش بگذاریم.
دکتر محمدباقر قهرمانی افزود: در حال حاضر هر دانشگاه به تنهایی در حال رشد می باشد؛ امّا اگر این ۱۳ دانشگاه به یک کنسرسیوم برسند، حضور ما در جاهای مختلف دنیا باعث خواهد شد که دشمنان نتوانند قدم جلو بگذارند و قدرت علمی و فرهنگی دانشگاهیان ایران مشخص می شود.
وی خاطرنشان کرد: ۱۳ دانشگاه برتر کشور در بُعد آموزشی، پژوهشی و فرهنگی به پختگی رسیده اند؛ امّا در بین المللی سازی هنوز به بلوغ نرسیده ایم.
دکتر قهرمانی اظهار داشت: از تمامی دستگاه های امنیتی کشور درخواست می کنم که در گسترش همکاری های بین المللی به ما کمک کنند تا این ۱۳ دانشگاه به عنوان خط شکن بین الملل بتوانند در آینده محکم تر به پیش بروند.
دکتر سید علی اکبرصفوی، قائم مقام رئیس دانشگاه شیراز و رئیس شورای سیاستگذاری امور بین الملل هم در دومین نشست مدیران و معاونان بین الملل دانشگاه های سطح یک کشور، به بیان دغدغه ها و چالش های موجود بر سر راه بین المللی شدن دانشگاه ها پرداخت.
وی اظهار داشت: دانشگاه شیراز اقدامات موثری را انجام داد تا شعبه های این دانشگاه در کشورهای امارات و کویت ایجاد شود، اما متاسفانه برخی مسائل داخلی باعث این روند این کار با توقف مواجه شود.
دکتر صفوی بیان داشت: اگر کنسرسیوم دانشگاه های برتر ایران تشکیل شود، آنگاه آمار این دانشگاه ها به هم اضافه می شود و در مجامع بین المللی قابل توجه می گردد.
رئیس شورای سیاستگذاری امور بین الملل دانشگاه شیراز تاکید کرد: در موضوع ارتباطات بین المللی باید اساس نامه ها و آیین نامه های معین شود و این همکاری ها بر پایه ی فرمول های مشخص، اجرا گردد.
معاون آموزشی و تحصیلات تکمیلی دانشگاه شیراز هم در این مراسم گفت: در حال حاضر، دو سوم افرادی که جذب شده اند، از دانشگاه های داخل هستند امّا در بحث بین المللی باید نیمی از اعضای هیأت علمی فارغ التحصیل دانشگاه های خارج از کشور باشند.
دکتر سید محسن تقوی افزود: فرصت مطالعاتی اساتید و دانشجویان دکتری بسیار کم شده است؛ و همچنین حداقل نیمی از ورودی هر سال دانشجویان دکترای ۱۳ دانشگاه سطح یک باید از فرصت مطالعاتی استفاده کنند.
وی خاطرنشان کرد: ضروری است از طرح استفاده از متخصصان ایرانی مقیم خارج از کشور برای دوره های پسا دکتری و فرصت مطالعاتی استقبال نماییم و تعدادی از این متخصصان را به عنوان هیأت علمی جذب کنیم.
دکتر تقوی اظهار داشت: اگر هم از داخل کشور می خواهیم جذب هیأت علمی داشته باشیم، از افرادی استفاده نماییم که حداقل ۶تا ۹ ماه فرصت مطالعاتی را در خارج از کشور گذرانده اند.در ادامه دومین نشست مدیران و معاونان بین الملل دانشگاه های برتر کشور، شرکت کنندگان درخصوص چالش های ارتباطات بین المللی دانشگاهها، شیوه های جذب دانشجویان بین المللی، بهره گیری از بورس های بین المللی و اجرای پروژه های مشترک بین المللی به بحث و تبادل نظر پرداختند.
ایجاد کنسرسیوم دانشگاه های برتر، دسته بندی چالش های مشترک در حوزهی بین الملل، برنامهریزی و تعیین استراتژی مشخص برای ارتباط و همکاری با دانشگاه های خارجی، عدم وجود زیرساخت های مناسب در دانشگاه ها به علّت تعدد واحدهای تصمیم گیرنده، معادل سازی دوره ها و رشتههای مشترک از طریق شورای عالی انقلاب فرهنگی، شکل گیری معاونت بین الملل در دانشگاه ها، مشکلات مالی و اعتباری، راه اندازی سایت مشترک ۱۳ دانشگاه برتر، عضویت در سازمان های جهانی و مؤسسات بین المللی، برپایی از نمایشگاه بین المللی جذب دانشجو در ایران، ایجاد صندوق حمایتی توسط ریاست جمهوری برای بورس و جذب دانشجویان با کیفیت از سایر کشورها و برگزاری دوره های مشترک با حمایت همه جانبه ی همه ی دانشگاه ها؛ از مهمترین موضوعات مطرح شده در این نشست بود.